Židanovi traktoristi in Partibrejkersi

TRAKTORISTI

Že leta poslušam od političnih insajderjev, da je SD z Dejanom Židanom obsojena na volilna razočaranja. Da bi bil s svojo rahlo debelušno pojavo in imidžem večnega kmetijskega ministra v bistvu še najbolj primeren za predsednika SLS. Celo državni sekretar iz vrst SD Aljuš Petrinač naj bi mu ob zamrznitvi svojega članstva v stranki očital, da SD obvladujejo sami ‘traktoristi’.

Ne štejem več, kolikokrat sem od vidnih članov SD v zadnjih letih slišal tudi, da Židan (pre)slabo nastopa. “Ko se začnejo TV soočenja, nam podpora do volitev samo še pada,” pravijo. Gre pa za tako pomembna imena znotraj SD, da bi ob njihovem javnem razkritju te besede danes brez dvoma vsi zanikali.

A Židanovi traktoristi dobro leto pred volitvami na anketah letijo v nebo. Da bi naslednje poletje glasovali za Socialne demokrate, po raziskavi Episcentra za Planet TV, razmišlja že skoraj četrtina volivcev. Februarja so po maksimalnem dosegu prehiteli celo Janševo SDS. 

Vir: Episcenter, feb 2017

In velika večina pogovorov v stranki SD se zadnje dni vrti prav okrog teh grafov. “Če bi bile volitve zdaj, sem skoraj prepričan, da bi mi sestavljali naslednjo vlado,” sem ta teden slišal vsaj dvakrat. tem kontekstu morate razumeti tudi zadnji ‘spin’, da naj bi premier Miro Cerar zaradi fiaska s teranom Židana pozval k odstopu, ta pa naj bi mu odgovoril: pa me vrzi iz vlade.

Foto: delo.si

Večina poznavalcev stavi, da je SD to dezinformacijo, ki so jo kasneje sicer zanikali, skoraj gotovo sproducirala kar sama. Logika je pri tem namreč vedno enaka: kdor je vržen iz vlade (v tem primeru SD), postane žrtev, ki se jo praviloma nagradi na volitvah. Kdor meče iz vlade (v tem primeru Cerar), pa bo na volitvah kaznovan.

Vir: Komisija za preprečevanje korupcije

Veliki apetiti za SD pomenijo dražjo predvolilno kampanjo. Zato Dejan Židan medije in oglaševalce že mesece obilno zaliva z javnim denarjem. Zgoraj vidite nakazilo Ministrstva za kmetijstvo v višini več kot 500 tisočakov na račun oglaševalske agencije Futura DDB. Gre pa samo za ‘prvi obrok’ kar 3 milijone evrov vredne akcije “Naša super hrana”, ki se – res zanimivo – izteče v volilnem letu 2018.

Spot “Naša super hrana”, 40 sek

Vir: Youtube

Do takrat bo Futuri za njene strateške in oblikovalske storitve nakazanih več kot 700 tisočakov, več kot 2 milijona pa medijem za zakup oglasnega prostora in časa. In praktično nemogoče bo preveriti, ali je bilo v to ceno zapakiranih tudi kakšnih 100 tisočakov za strankarsko kampanjo SD. Slabih 100 tisoč je – za občutek – leta 2014 stala zmagovita kampanja SMC.

Vir: Letno poročilo SD, marec 2016

Verjetnost za kaj takega je še toliko večja, ker ima SD, kot vidite zgoraj, precej velike finančne težave: po zadnjih dostopnih podatkih za leto 2015 se jim iz preteklosti vleče za 800 tisočakov čiste izgube.

PARTIBREJKERSI

Foto: Siol.net

Edino, kar Židanu kvari zabavo sredi skoraj idilične priprave na volitve, je povratek odpadnikov SD. Ropu, Cviklu, Vlačiču in Jauševcu bomo zato rekli kar Partibrejkersi. 35 tisočakov, ki so jih po strankarski liniji potegnili iz Premogovnika Velenje je v SD namreč povzročilo vihar. “Izpadlo je, da so za zasebni posel izkoristili infrastrukturo stranke. Ampak, kar se mi zdi še huje, je vsebina njihovega dela za Premogovnik. Da štirje Socialni demokrati svetujejo pri odpuščanju, je za imidž te stranke katastrofa,” pravi visok predstavnik SD.

Foto: delo.si

Zato je moral v hitro čistilno akcijo velenjski župan, sicer nekdanji poslanec SD, Bojan Kontič. In zaradi sodne preiskave z vrha Komunale Velenje umaknil razvpitega Uroša Rotnika. Češ, v SD veljajo najvišji etični standardi. V resnici pa je vse skupaj služilo samo za preusmeritev pozornosti.

Situacija v SD je zato leto pred volitvami neverjetno podobna znanemu refrenu beograjske skupine Partibrejkers.

Poglejte, vzame samo 15 sekund

Vir: Youtube

Oziroma v prevodu: “Brez duše si nihče, brez duše si nič. In samo kupuješ, prodajaš, jemlješ in dodajaš,” kar v popolnosti opiše finančni del te zgodbe, medtem ko bodo strankarski plakati na volivce že kmalu kričali z: “Kreni, kreni prema meni!”

GLASUJ IN POGLEJ, KAJ PRAVIJO DRUGI …

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Instagram

2 Replies to “Židanovi traktoristi in Partibrejkersi

  1. Ne drži, da bi gospodu Židanu kadarkoli očital, da stranko, ki jo vodi, obvladujejo traktoristi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja