“Za uboj pritisnite 1, za pogreb pritisnite 2”

Večina nas ne vidi prav rada, ko nam kdo reče naj nehamo buljit v svoj mobilni telefon. Ampak, pošteno, kdo med nami pa še ni preslišal kakšnega pogovora zaradi mobitela? Kaj pa če bi vaš najbližji, za vašo popolno odstonost, plačal z življenjem? Zgodilo se je že! Poglejte.

Večina med nami se je zaradi njega že sprla z dekletom ali fantom, mnogi so na račun drsanja po zaslonu že pozabili na dogovorjene sestanke in obveznosti. Tudi hrana se je že zažgala na štedilniku ali v pečici. Če se res pošteno zazremo vase, si bomo priznali, da bi se tudi nam lahko zgodila podobna tragedija, kot se je pred točno enim tednom na Kitajskem. V bistvu je dovolj nekaj 10 sekund.

VIDEO: Deček utone le nekaj korakov od mame, ki piše SMS 

Ne da bi za to sploh vedela je umiral za njenim hrbtom. V trenutku, ko je dokončno izginil pod vodo, je naredila še nekaj korakov stran od njega. Ne uboj iz malomarnosti, uboj iz narcisoidnosti je nova kazenska kategorija.

Stroka o mobilnem telefonu že nekaj časa govori kot o drogi. Preverite, koliko znakov zasvojenosti prepoznate pri sebi:

1. Postanete panični, če ga pomotoma pustite doma ali ga ne najdete?

2. Med spanjem imate telefon na nočni omarici ali celo v postelji?

3. Ves dan prek kratkih sporočil ali družbenih omrežij vzdržujete vsaj od tri do pet pogovorov?

4. Mobilnik izključite samo na letalu, ko ga spet prižgete, pa neizmerno veselje nad količino obvestil?

Kulturni antropolog Simon Sinek je odličen na to temo. Odrezal sem vam najboljše pol minute.

Za vsak slučaj kratek prevod: “Če sedite na sestanku z ljudmi, ki naj bi jih poslušali, in postavite na mizo telefon, z zaslonom navzgor ali navzdol, sploh ni važno, jim pošiljate signal: niste mi tako pomembni. Zakaj ne morete brez njega? Ker ste zasvojeni. Če zjutraj telefon preverite še preden partnerju rečete dobro jutro, ste zasvojeni! In kot vsaka zasvojenost, vam bo tudi ta uničila odnose, vam vzela čas in denar. Vaše življenje bo slabše.”

Tudi pismo iz ene od slovenskih osnovnih šol kaže, da nekateri starši telefonu namenjajo več pozornosti, kot njim. Kako daleč smo torej še od kitajske tragedije?

Mednarodna raziskava kaže, da več kot dve tretjini ljudi svoj telefon ves čas preverja tudi, ko ne zvoni ali vibrira. Predstavljajte si, kako neumno bi bilo videti, če bi šli na vsakih nekaj minut stat pred vrata stanovanja, tudi če ne bi nihče pozvonil. To imejte v mislih, ko naslednjič zažgete hrano.

Glasuj in poglej, kaj so povedali drugi

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Instagram

One Reply to ““Za uboj pritisnite 1, za pogreb pritisnite 2””

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja