VIK(end) TOR(tura) 2016

“Vedno pove, kaj misli, čeprav mu to škodi,” je bil zame ključen poudarek iz govora direktorice TV SLO Ljerke Bizilj, ko je v soboto zvečer viktorja za življenjsko delo predala legendi nacionalke Ladu Ambrožiču. Pa naj bo še ta tekst o dogajanju na menda “najtežje pričakovani medijski zabavi leta” napisan v tem duhu.

Naravnost povedano: če bi bila običajna rojstnodnevna zabava tako zelo mimo, kot so bili letos Viktorji, bi mi bilo žal slavljenca. Toliko bolj mi je žal, da je bil to večer, s katerim naj bi se slovenska medijska scena poklonila Ambrožiču.  

Če bi bil Viktor človek z imenom in priimkom, se mi z malo domišljije zdi, da bi pri 35-ih (prvič so ga podelili leta 1982) še najbolj spominjal na zapitega moškega po drugem bankrotu. Otrok bogatih staršev je bogastvo zapravil na kartah, vinu in ženskah, zdaj pa ‘na kredo’ še zadnjič vabi na zabavo v stilu Velikega Gatsbya. A se izkaže, da gre za nekaj vmes, med snemanjem Rakete pod kozolcem in portoroškim sindikalcem kadrovskih delavk. 

Do te fotografije na rdeči pre … hmm, kje je rdeča preproga … je še bilo upanje. Potem pa skoraj ne vem več, kje bi začel.

Foto: Mediaspeed

Čeprav so na dogodek povabili ob 19-ih, uro pred začetkom prireditve, v hotelskem preddverju nihče ne ponudi aperitiva. Saj ne rabim šampanjca, kakšno sadje mogoče in plastenko vode. In medtem ko sva si z Juretom Godlerjem dala še nekaj opravka z mojo kravato, so povabljenci pred vstopom v dvorano množično drli na dva plastična avtomata z vodo, ki sta se v tistem trenutku zdela celo odrešilna.

Foto: Pigac.si

Ob prihodu v dvorano, vstopila sva med zadnjimi, novo presenečenje: v prostoru, ki je nekajkrat manjši od tradicionalnega Cankarjevega doma, je prazna vsaj tretjina sedežev. A človek tudi na to hitro pozabi, ko prvi in drugi nagrajenec večera iz vrst RTV, bojkotirata prireditev in prenos lastne televizije. Po viktorja za najboljšo informativno oddajo in voditelja informativne oddaje ni bilo nikogar. Totalni carji, kot je na primer temnolasi, skuštrani voditelj polovice vseh zabavnih oddaj v tej državi, pa so po kipce hodili kar direkt izza šanka.

Ja, tako pač je na tem dogodku, ki enkrat je, drugič ni, predvsem pa se do zadnjega nikdar ne ve, kje in kdaj, če sploh, bo. Lepo je organizatorjem povedal oče enega od Modrijanov, ki prav tako niso imeli časa skočiti na Viktorje: “Če bi bil datum prireditve znan dve leti vnaprej, bi se morda še dalo kaj zmenit.”

Naj kot voditelj ene od informativnih oddaj kometiram še nominacije v tej kategoriji? Bom, ker vam lahko pokažem podatke. Recimo samo, da je viktorja za naj informativno oddajo leta dobil izdelek, ki ima na povprečen dan nižjo gledanost od večernih poročil Planet TV v skoraj enakem terminu. Tako je bilo, na primer, tudi na predvečer podelitve.

Krivulja Planet TV v modrem, petek, 21. aprila 2017

Ob tem se mi zdijo zanimive govorice o domnevnem kolektivnem bojkotu prireditve s strani ene od komercialnih televizij. Ker določene vinogradniške nadaljevanke ni bilo med nominiranci v določeni kategoriji. Kot bi bili avtorji slovenske licence “Carpool karaok” užaljeni, ker jih ne povabijo na ameriške Grammyje. Kopija je pač kopija, spoštovani kolegi.

Zabave po Viktorjih je bilo de facto konec v dveh urah, ko sta se terasa in avla Hotela Bernardin že tako izpraznili, da je tistim, ki neradi zapirajo žure s hišnikom in čistilkami, postalo preveč neprijetno, da bi ostali sami z mariborskim županom Fištravcem in njegovo soplesalko. Tistih, ki se jim je tam letos celo uspelo napiti, pa preprosto ne razumem.

Foto: Večer

Kaj smo se torej naučili do naslednjega leta? Če želite aperitiv, prinesite tranzistor in pijačo kar na parkirišče. Če želite zabavo, je rojstni dan naključnega znanca precej bolj varna odločitev. Na Viktorje pač hodimo tisti, ki uživamo v mučenju, v VIK(end) TOR(turi).

Me pa tolaži, da bodo Vid, Pero in Lado – za razliko od Mita Trefalta, ki mu je to uspelo pri 73-ih – glede na to, kako jih kurijo pri konkurenci, svoj kipec za življensko delo lahko dobili najkasneje do 45. rojstnega dne. In potem ta večer, ki je vidno odveč vsaj dvema od treh, morda niti ne bo več potreben.

Pa na snidenje, do naslednjič!

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Instagram

One Reply to “VIK(end) TOR(tura) 2016”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja