Valicon interno: politični propad A. Bratušek, Čuš pred Dobovškom in Vebrom?

Ekskluzivno. Štiri mesece pred volitvami zanimivi izsledki agencije Valicon. Kje bo pokala penina in kdo so najverjetnejši poraženci junijskih volitev? V celoti objavljam raziskavo, ki jo je ena od strank pri Valiconu naročila za interne potrebe.

Že zdaj je jasno: junija se bodo glasovi drobili, kot že dolgo ne. Raziskava Valicona, v kateri je sodelovalo 724 vprašanih, je na ‘radarju’ namreč zaznala kar 21 različnih strank in kandidatnih list. In zelo verjetno je, da v eni od najbolj negotovih volilnih bitk do zdaj, prav nihče ne bo presegel 20-ih odstotkov. Tudi Marjan Šarec se je ustavil daleč pod to mejo, pri 14,5%. Velika drobitev pa kaže tudi na težave pri sestavi vladajoče koalicije po volitvah.

Poglejmo, kdo iz obstoječe garniture se bo obdržal: koga bo državna politika izvrgla, komu se bo izplačala in komu maščevala ločitev od velikih strank?

A. BRATUŠEK JE OUT

Z junijskimi volitvami se od državne politike zelo verjetno poslavlja prva ženska na čelu slovenske vlade Alenka Bratušek. Ta nadaljuje svoj prosti pad dd mandatarke, kandidatke za sanjsko službo evropske komisarke, do političnega obrobja. Ta hip sta od Bratuškove (1,3%) močnejša tako Jankovićeva Pozitivna Slovenija (2%), kot Jelinčićev SNS (2,1%).

Zato ne preseneča, da Alenka Bratušek sredi te agonije razmišlja, da bi se pred volitvami povezovala z drugimi ‘plejerji’. “Povezali bi se lahko s strankami, ki imajo soroden program in ki jim je najpomembnejše delati dobro za državo, tako kot smo delovali mi,” so sporočili iz kabineta nekdanje premierke za Siol.net, zato ne bi bilo presenečenje, če se Bratuškova junija pojavi kot ‘solo’ kandidatka na listi kakšne od močnejših strank.

HUDE TEŽAVE ‘ZDRUŽENE DESNICE’

Tudi sprva zelo visoke ambicije Aleša Primca in Franca Kanglerja se očitno ne bodo izšle. Gibanje za otroke in družino – Valicon mu napoveduje 0,4% –  je hud udarec doživelo že z Angelco Likovič na predsedniških volitvah.  Daleč od parlamenta je tudi Kanglerjeva Nova ljudska stranka, prav tako pri 0,4%. Podoben polom se pod vodstvom Marka Zidanška spet obeta tudi SLS (0,7%), ki se nikakor več ne približa 4% pragu državnega zbora.

Refleks je tudi v tem primeru pričakovan: Kangler in Primc ustanavljata Združeno desnico, a se pri tem nikakor ne uspeta dogovoriti s SLS. Čeprav bi tudi v tem primeru vsi skupaj težko segli čez 2%.

SE BO DRŽAVLJANU ČUŠU IZPLAČAL ‘CIVILNI’ PRISTOP?

Eno večjih presenečenj Valiconove ankete je lista nepovezanega poslanca Andreja Čuša (3,6%), ki bi, kot kaže, lahko preživel ločitev od Janševe SDS. Za njim so ta hip tako odpadnik SMC Bojan Dobovšek s svojo Dobro državo (1,6%), kot nekdanji podpredsednik SD, sicer pa nekoč obrambni minister in šef parlamenta Janko Veber in Združena levica (2,6%).

Morda se bo državljanu Čušu le obrestoval civilni pristop, ki ga je testiral s predlogom za nedeljsko zaprtje trgovin.

Poglejte si celotno raziskavo Valicona:

valicon data
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Instagram

One Reply to “Valicon interno: politični propad A. Bratušek, Čuš pred Dobovškom in Vebrom?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja