Številke iz parlamenta: špricanje, zabušancija in verbalna beda

Po novem bodo hrvaški poslanci za vsako neupravičeno odsotnost plačali 170 kun oziroma 23 evrov. Za vsak izostanek s seje sabora bo potrebno priložiti razlog. Tolerirajo se samo bolezen, smrt v družini, obveznost na sodišču ali povabilo na uradni dogodek.

Poglejmo, koga bi najbolj udarilo po denarnici, če bi take kazni obstajale pri nas …
S klikom na gumb ANALIZA si prisotnost na sejah lahko uredite od najmanjše navzgor.

Največkrat ‘šprica’ 62-letni večni poslanec italijanske manjšine Roberto Battelli, ki v parlamentu sedi že 25. leto zapored. Je tudi eden od dveh poslancev, ki v treh letih nista napisala niti ene poslanske pobude ali vprašanja. Drugi tak je šef parlamenta Milan Brglez!

Milan Brglez: omenja se celo kot kandidat za predsednika države, v parlamentu je brez pobud in vprašanj. Foto: SMC

Med petimi, ki največ manjkajo, sta kar dva nekdanja predsednika vlade: J. Janša in A. Bratušek. Gre za pri nas dobro znani ‘sindrom bivšega’, po katerem so nekdanji predsedniki vlad v poslanskih klopeh praktično neopazni. Temu sta v preteklosti dosledno sledila tudi Anton Rop in Borut Pahor.

Janša in Bratušek: zelo redko skupaj v veliki dvorani DZ. Foto: Žurnal24

Med desetimi, ki največ manjkajo, so trije iz Združene levice in kar štirje iz SDS!

Zelo podoben je pogled na lestvico tistih, ki največkrat manjkajo na glasovanju. Na vrhu se ponovijo tri od petih imen: Janša, Bratušek in sicer zelo ambiciozni, po mnenju insajderjev pa politično že zdavnaj mrtvi odpadnik SDS Andrej Čuš.

Spet, med desetimi, ki najmanj glasujejo, jih je pet iz Janševe SDS! V polnem številu v glavnem pridejo samo še za potrebe koreografije.

Poseben fenomen je poslanka SMC, sicer 66-letna upokojena zdravnica Vlasta Počkaj. Gre za eno od štirih poslank v tem mandatu, ki še niso manjkale na nobeni seji (še Ljubič, SMC; Bizjak Mlakar, DeSUS; in Murgel, SMC) hkrati pa Počkajeva govori daleč najmanj od vseh 90-ih poslancev. V veliki dvorani parlamenta se je v slabih treh letih oglasila samo dvakrat, zadnjič že pred skoraj mesecem.

Za primerjavo: najbolj ‘čvekavi’ poslanec – Jožef Horvat, NSi – je izrekel skoraj tisočkrat toliko besed!

Zelo pomenljivo: med desetimi, ki se najmanj oglašajo, je kar devet poslancev vladajoče SMC!

Poslanci SMC so tihe sorte. Foto: Primorske novice

Naprej. Veste, kaj je o Donaldu Trumpu v New Yorkerju zapisal pisatelj Philip Roth? »Nič ne ve o vladanju, zgodovini, znanosti, filozofiji, umetnosti, ne zna se izražati, v njegovem besednjaku je 77 besed.« Poglejte, kdo v našem parlamentu uporablja najmanjši besedni zaklad. 

Poslanec in pisatelj Janez Janša! Presenečeni? Med petimi poslanci z najslabšim besednjakom so trije iz vladajoče SMC, dva pa iz največje opozicijske SDS!

Janez Janša: v prostem času gostobesedni pisatelj, poklicno pa suhoparen govorec. Foto: Žurnal24

In za konec še lekcija iz lenobe. Med desetimi poslanci, ki so dali od sebe najmanj pobud in vprašanj, jih je kar osem iz vladajoče SMC!

Glede na to, da SDS, največjo opozicijsko stranko v državi, zaznamujeta pogosta odsotnost s sej, vladajočo SMC pa redki in slabi nastopi, ob popolni neaktivnosti večine Cerarjevih poslancev (pobude, vprašanja), lahko rečemo, da slovenski parlament zaznamujejo špricanje, zabušancija in verbalna beda. S tem, da smo na zadnjih volitvah zamenjali krepko več kot polovico parlamenta, prišlo je 54 novih obrazov. In kljub temu, da so v povprečju stari 48 let.

Saj veste, problem s političnimi vici je, da jih slej ali prej izvolimo. Oziroma, kot pravijo: politiki so kot živo srebro. Poskusite položiti prst nanje, pa spodaj ne boste našli ničesar.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Instagram

2 Replies to “Številke iz parlamenta: špricanje, zabušancija in verbalna beda

  1. Igračkanje s statistiko je namenjeno diskreditaciji posameznih poslancev, v privi vrsti Janeza Janše, ki očitno na osnovi prikazanih statistik zaseda mesta v začelju.
    Kljub vsemu je poslanec, ki se ga trenutna koalicija najbolj boji in napenja vse sile, da bi ga utišala in onemogočila. Izkorišča vse možnosti, da preprečuje njegovo delovanje, pa ga kljub vsemu ne more utišati. Sicer se vrstijo sodni procesi,preiskave, blatenje po medijih, blatenje na prireditvah, kjerkoli je možno, ga prikazujejo kot rušitelja Slovenije in kot najodgovornejšega za njen propad in krizo. Po komunistično, je poosebljeni notranji sovražnik.
    Sedaj pa je problematičen, ker “šprica” seje državnozborskih teles in pred vsem plenarne seje.
    Roko na srce pa je potrebno ugotoviti, da je državni zbor otroški vrtec, ki je izgubil vso potrebno kredibilnost. Je sramota za državo in pred vsem za volivce, ki s svojimi izbranci vred jasno kažejo, da niso dorasli za to, da imajo svojo državo in da si sami postavljajo v tej državi oblast.
    Dobro je, da poslanca kakršna sta Janaz Janša in Roberto Batteli ne sodelujeta pri takšnem cirkusu in jima je zato potrebno podeliti posebno nagrado za dostojansko vedenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja