Noro: državni posli obsojenih goljufov

Se spomnite Sandija Grubeliča? Za tiste, ki se ne, zelo po domače: gre za enega prvih velikih prevarantov, ki smo jih obsodili v samostojni Sloveniji. Pišem v množini, ker se sodbe pri nas menda izrekajo v imenu ljudstva. Menda.

Dolga zgodba na kratko: leta 1990 je strankam prvi v državi ponudil možnost nakupa avtomobila na lizing. Ponudil je zahodne avtomobile, ki jih do takrat v Jugoslaviji praktično ni bilo. Zanimanje je bilo zato veliko. Okrog 7800 ljudi mu je plačalo vnaprej. 1700 jih je dobilo avtomobile. 800 kupcem so vrnili denar. Skoraj 5000 jih je ostalo brez vsega. Izpuhtelo je vsaj 30 milijonov mark, Grubelič pa je pobegnil v Švico.

Posnetek je iz sodnega procesa, v katerem je bil naš prvi veliki tranzicijski goljuf leta 1995 obsojen na 7 let zapora. Ker pa ni v slovenskem stilu, da bi se končalo z obsodbo, ima zgodba tipičen preobrat in epilog: Grubelič kazen začne prestajati šele leta 1999. In iz zapora odkoraka že tri dni kasneje?!

Izpuščen je začasno! Iz zdravstvenih razlogov. Začasno! Naslednjih 18 let mu ista dva zdravnika pišeta izvide, na podlagi katerih nikdar več ne prestopi zaporniškega praga. Do trenutka, ko to pišem, je Sandi Grubelič še vedno odsedel samo tri dni od svoje pravnomočne, 7-letne zaporne kazni. Je zato odstopil kakšen pravosodni minister? Ni. Je zdravniška zbornica zdravnikoma, ki mu 18 let pišeta opravičila, vzela licenco? Ni. So zato zamenjali koga na sodišču? Niso. 

In zdaj v leto 2017!

Gledate seznam davčnih dolžnikov s spletne strani Finančne uprave RS. Bodite pozorni na podjetje v sredini. Podjetje Medvedek d.o.o. Oznaka P05 pomeni, da je podjetje državi dolžno med 100.000 in 300.000 evrov. Veste, kdo sta lastnika? Brata Grubelič. Edvard in Sandi ml. Jabolko ni padlo daleč od drevesa. Tudi Grubeličeva sinova je sodišče pred nekaj tedni spoznalo za kriva. In obsodilo na leto dni zapora. Sliko s sojenja ste videli na začetku članka.  Za očeta avtomobili, za njiju je bila usodna barka. Prav tako na lizing. Hypo leasing sta z lažnimi dokumenti prepričala, da jima odobri 338.000 evrov kredita za nakup jahte na Hrvaškem. Vrnila ga nista.

In veste kdo na veliko posluje s podjetjem obsojenih bratov Grubelič? Država?! V zadnjem času obilno predvsem ministrstvo za zunanje zadeve, pod vodstvom Karla Erjavca. S čiščenjem prostorov na Mladiki sta v slabih dveh letih zaslužila skoraj 200 tisočakov! Čeprav je sodni proces stekel še preden sta dobila posel. Torej sta z državo v zadnjih letih zaslužila vsaj toliko, kot sta utajila davkariji!? Pa naj razume, kdor more.

Podrobnosti poglejte na TEJ POVEZAVI

In medtem ko mora čistilka na minimalni plači svojo poštenost tej državi dokazovati s potrdilom o nekaznovanosti, za Karla Erjavca lahko čistita obsojena goljufa. Za 100 tisoč na leto, seveda. Noro in hudo!

 

 

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Instagram

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja