Kje je M. Tonin?

Kje je Matej Tonin? To se že najmanj pol leta sprašuje marsikdo, ki vsaj površno spremlja slovensko politiko. Še lansko poletje se je v državniški pozi desnega Pahorja postavil na platnico lastne knjige z udarnim naslovom »Upanje za Slovenijo«. Nekaj mesecev kasneje o mrku vzhajajoče zvezde krščanskih demokratov govorijo konkretni podatki.

http://sobotainfo.com/sites/default/files/styles/node_gallery_display/public/slike/2016/6/30/galerije/_dsc5672.jpg?itok=hMEJq2tN

Foto: Sobotainfo.com

Posebej zanimiv je Toninov popoln medijski umik oktobra in novembra lani. Neposredno pred kongresom Nove Slovenije, na katerem je stranka preložila napovedno menjavo generacij in podaljšala mandat Ljudmili Novak. Od takrat je Tonin v pol leta trikrat nastopil v studijih nacionalne televizije (obveznega intervjuja na parlamentarnem kanalu ne štejem) in dvakrat v studiu ene od komercialnih.

Še en detajl je zanimiv: kako je Novakova ugibanja o svojem sestopu utišala dobrega pol leta prej. 9. marec 2016: »Kaže, da bom ostala na tem mestu.« Izjava Novakove je prišla natančno en teden po edinem resnem političnem zdrsu Mateja Tonina. In tri tedne pred potezo, s katero je Ljudmila Novak močno okrepila položaj v NSi.  

Teden dni prej. Tonin 2. marca kot prvi jurišnik interpelacije zunanjemu ministru Karlu Erjavcu očita, da se je obnova njegovega vikenda v Umagu časovno sumljivo ujela z nakupom finskih Patrij. Hud očitek o podkupovanju se je izkazal za dezinformacijo, kar se Toninu sicer praktično ne dogaja. Spomnite se, pred tem je obrambnega ministra Janka Vebra v enem samem tednu odnesel s pristnimi zaupnimi podatki o pritiskih na vojaške obveščevalce, ki jih je v roke dobil prvi.

http://www.planet.si//imgs/504x284/2016/04/044701w4VnU.jpg

 Vir: Planet TV

Tri tedne kasneje. Medtem ko se je logični kandidat za novega predsednika NSi močno zameril Erjavcu, brez katerega že dolgo ni nobene leve ali desne vlade, se je Ljudmila Novak pripravljala na enega pomembnejših govorov svoje dosedanje kariere. 2. aprila je na množičnem shodu desnice »V obrambo Slovenije«, obkrožena z volilno bazo SDS in ob osebni prisotnosti Janeza Janše, pozvala k bolj demokratični desnici.

Že odrezan odlomek

Vir: Youtube

Nič ni moglo bolj dvigniti Novakove v lastni stranki kot žvižgi baze SDS, s katerimi so jo tisto popoldne zasuli na Trgu republike. Čestitke za pogum so deževale tudi na družbenih omrežjih. In nič ni bolj omajalo Toninovega imidža povezovalnega politika, kot ‘negativa’, ki se ga je prijela v bitkah ena na ena z ministroma Vebrom In Erjavcem.

Tonina v politični sezoni 2016/2017 bolj redko vidimo na parketu tudi v parlamentu. Po poslanskih počitnicah se je v zvezi z davkom na mopede in mini davčno reformo nekajkrat oglasil na septembrski redni seji, na dveh oktobrskih se v šestih dneh ni oglasil niti enkrat samkrat. Po podatkih Parlametra je v tem mandatu Tonin kot vodja poslanske skupine NSi najmanj prisoten na sejah in kot vidite spodaj tudi največkrat odsoten pri glasovanjih (najnižji odstotek).

Tako po številu glasovanj, kot po številu govorov na sejah, pa močno zaostaja tudi za poslanskim povprečjem.

To opažajo tudi moji viri v vladi in opoziciji, ki pravijo, da se je Tonin »praktično umaknil iz razprave.«

Pred lanskim kongresom naj bi interna raziskava NSi pokazala, da rezultat stranke na volitvah ne bo nič boljši, če bi jo vodil Tonin. Po zadnjih raziskavah pa Ljudmilo Novak podpira 7% odstotkov več volilcev kot Tonina. Za zdaj je ostalo pri tem: Matej Tonin naj bi se za umik iz prvih vrst odločil sam. Češ, ker njegov čas še ni prišel, ni razloga, da bi se ‘trošil’.

Slovenska politika je namreč sistem ‘obetaven pri 40-ih’, ki se ga gremo pri nas sicer na vseh področjih, od športa pa do profesorjev, ki težje držijo vodo, kot goba, s katero brišejo tablo, samo še izpilila do popolnosti. Oblast, moč in vpliv se pri nas predajajo kot krona. Čas za novo generacijo nastopi šele z izumrtjem stare.

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Instagram

2 Replies to “Kje je M. Tonin?

  1. Nekakjkrat sem že izjavil, da je gospa Novak pristopila k neki drugi opciji, kakor jo je začrtal spoštovani in cenjeni Gospod Bajuk. Velika škoda za slovensko demokracijo je izguba Dr. Bajuka. Čudi me pa, da eminentni ljudje v stranki tiho in nemo gledajo, kaj se v stranki dogaja. Po mojem mišljenju ne gre pri NSi za bolj samostojno politiko na desni, ali za večjo prepoznavnost, ampak se nagiba stranka na levo. Intervjuji gospe Novak to potrjujejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja