Borut, a ne Borat?

Instagram profil predsednika republike je zadnje dni kot otrok, ki kriči po pozornosti staršev. Samoten, a ne osamljen. Zanemarjen, a ne zapuščen. Zguban, a ne zguba. Vsak dan nov preblisk. Viri iz predsedniške palače so spregovorili o tem, kaj se dogaja z Borutom Pahorjem.

Funkcija predsednika republike pri nas nima dolge tradicije. Imamo sicer 102. člen ustave, ki določa, da “predsednik republike predstavlja Republiko Slovenijo”. Nimamo pa še jasne predstave o tem, kako naj bi to počel. Logično, v 25-ih letih smo v akciji videli samo štiri predsednike.

Pri Milanu Kučanu smo najbrž podzavestno padli na njegov tih, skoraj plah govor, ki navzven izraža v teh krajih visoko cenjeno skromnost. Nekaj je moralo biti tudi na krokodiljih očeh, ki so dajale vtis, da bo zdaj zdaj zajokal. V desetletju po osamosvojitvi smo zato z lahkoto spregledali njegov napoleonski kompleks, ki postane bolj moteč po sestopu z oblasti.

Poglejte, vzelo vam bo 15 sekund …

O napoleonskem kompleksu je prvi govoril avstrijski psihiater Alfred Adler, ki je dokazoval, da moški nizke rasti čutijo večjo potrebo po moči in oblasti.

Ob koncu predsedniške ere Janeza Drnovška smo se spraševali, ali ne bi bil tudi pri nas smiseln ameriški sistem, po katerem predsednik enkrat na leto javno predstavi poročilo o svojem zdravstvenem stanju. Fizičnem in psihičnem.

 

 

 

 

 

 

Pri Danilu Türku pa nam je bila ideja, da v slovensko politiko vstopa z visoke mednarodne funkcije v OZN, najprej preveč všeč, da bi videli, kakšen snob je. Kar postane moteče, ko Slovenijo ta zaljubljenost mine.

Česar se boste najbolj spomnili po znamenite pol minute …

Kar fascinira pri četrtem slovenskem predsedniku Borutu Pahorju, pa je, da nič, niti prizor s krvavim govejim stegnom sredi mesnice, niti rahlo homoerotičen posnetek s Petrom Prevcem, ni fotomontaža. Vse se je že zgodilo. 

Tako smo vsaj mislili. Do prve srede po novem letu. Bil je 4. januar 2017. Na 4. januar so se, v nasprotju s predstavami o zatišju novoletnega glavobola, v zgodovini že dogajale velike stvari. Leta 1905 je Albert Einstein točno na ta dan razvil slavno teorijo relativnosti. Leta 1958 pa je na ta dan v ozračju zgorel prvi umetni satelit Sputnik.

Borut Pahor 4. januarja 2017 na koledarju, vsaj po uradnih objavah kabineta sodeč, ni imel pomembnejših obveznosti. Tega dne je pod fotografijo z obale blejskega jezera zapisal: samoten, a ne osamljen.

Samoten, a ne osamljen. #skupaj #president #pahor #slovenia

A photo posted by Borut Pahor (@borutpahor) on

In potem se je začelo. Še 13 objav v prav toliko dneh. Zanemarjen, a ne zapuščen. Sklonjen, a neuklonljiv. Zguban, a ne zguba. Ne joči za menoj, Argentina. Neuradno so vsa besedila pod slikami njegova, o večini naj bi se pred objavo posvetoval s sodelavci, o nekaterih s sinom Luko. Viri zanikajo, da bi se s Pahorjevimi družbenimi omrežji kadarkoli ukvarjala kakšna PR agencija. Da njegov Instagram potrebuje nekaj novega, naj bi se predsednik odločil v začetku decembra, med uradnim obiskom v Egiptu, kjer je na ograji nastal tudi popularni boruting.

Za primerjavo. 19-letni Luka Pečar Pahor je letos na Instagramu objavil le 2 fotografiji in en video, 53-letni Borut Pahor 17, 30-letna starleta, in po novem lastnica butika v središču Ljubljane, Katarina Benček pa na primer 13 fotografij.

A viri iz predsednikove pisarne mirijo: da so družbena omrežja samo del Pahorjeve komunikacije. In da neposreden stik z ljudmi na terenu ostaja njegovo glavno orodje. Insajderski podatek naj bi bil, da je Pahor v 4-ih letih obiskal 704 dogodke izven Ljubljane. Torej enega na vsake dva dni.

Viri v kratkem napovedujejo tudi prenovo njegovega Twitter profila. Meni pa ob tem lahko ostane želja, da mi ob nepredvidljivih prebliskih vrhovnega poveljnika naslednjega članka ne bi bilo treba začeti z naslovom: “Povsod, a ne gospod.”

Kaj bo šele, ko se Borut Pahor zaljubi v Snapchat?!

Glasuj in poglej, kaj pravijo drugi

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Instagram

One Reply to “Borut, a ne Borat?”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja